Zuiderzeegezichten van Anthonie Pieter Schotel

Adriaantje de Jong • 8 juli 2022

Van 15 juli tot en met 17 september 2022 is in Museum Spakenburg de tentoonstelling 'Zuiderzeegezichten' van schilder Anthonie Pieter Schotel te zien. 
Schotel was een Nederlandse schilder, die vooral bekendstond om zijn haven- en (Zuider)zeegezichten. Zeven musea uit het Netwerk Zuiderzeecollectie werkten samen voor de organisatie van deze tentoonstelling. Iedere locatie toont op eigen wijze een deel van het leven van de kunstenaar.  Veel van de werken zijn zelden getoond en afkomstig uit rijks- en particulier bezit en uit de collecties van musea.

Zeven musea
De tentoonstelling is opgesplitst in twee delen. In de eerste fase waren werken van Schotel te bewonderen in Museum Schokland, Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en Het Oude Raadhuis in Urk. In het tweede cluster van 15 juli t/m 18 september heet Schotel je van harte welkom in Stadmuseum Harderwijk, Museum Spakenburg, Huizer Museum en het Volendams Museum.


Zuiderzeeliefde
Als in 1918 wordt besloten de Zuiderzee af te sluiten met de Afsluitdijk, is Schotel onophoudelijk te vinden aan de havens van de Zuiderzee, om het verdwijnende Zuiderzeeleven vast te leggen. Hij schilderde de Zuiderzee obsessief in al haar facetten: de dorpen, bewoners, de zee, havens en de wolkenluchten. Spakenburg bezocht hij vooral in de periode na 1929 toen hij in Laren woonde. Wat hem hier het meest fascineerde was de botter. Met grote precisie bestudeerde hij de schepen met als doel: ‘ze in zijn macht te krijgen’. Je zou hem ‘biograaf van de botter’ kunnen noemen.


Eerbetoon
Bij de tentoonstelling verschijnt een tentoonstellingsgidsje dat voor iedere bezoeker gratis beschikbaar is.
De gezamenlijke tentoonstellingen zijn een eerbetoon aan een van de belangrijkste zeeschilders die ons land ooit heeft voortgebracht. 


Met dank aan
Deze tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van: Mondriaanfonds, Elisabeth Goedvolk Stichting, Zabawas, PBCF, BNG Cultuurfonds, Gemeente Bunschoten, Gemeente Harderwijk, Gemeente Noard-East Fryslan, Gemeente Urk en Gemeente Zuidwest Friesland.


Meer informatie over de andere locaties waar deze tentoonstelling te zien is vindt u op 
Zuiderzeegezichten van A.P. Schotel  Zuiderzeemuseum

Deel dit artikel

door Jeanet Huijgen 24 maart 2025
Donderdag 10 april van 19.30 tot 21.30 uur Hoor meer over 80 jaar bevrijding en de Grebbelinie in Bunschoten-Spakenburg in de bibliotheek. Oud-burgemeester Van de Groep vertelt over de Grebbelinie. Ook zie je een stukje uit een documentaire 'Geschiedenis van Bunschoten Spakenburg en Eemdijk'. Drie 'levende boeken' vertellen hun persoonlijke verhaal over de impact van de oorlog en het belang van vrijheid. Daarna kun je onder het genot van een drankje in Museum Spakenburg kijken naar de rol van Spakenburg bij de Grebbelinie.
door Adriaantje de Jong 1 november 2024
In Museum Spakenburg komt de tijd van de Zuiderzeevisserij tot leven in de expositie ‘Vissen naar historie, Peter Dorleijn en de Zuiderzeevisserij'. Dorleijn is de expert in Nederland als het gaat over de historie van de botter en de visserij op de voormalige Zuiderzee. Dankzij zijn onderzoek, tekeningen en collectie is kennis over deze belangrijke bedrijfstak niet verloren gegaan. De tentoonstelling toont objecten zoals vistuig, botteronderdelen, gereedschappen en aquarellen die uitleg geven over verschillende vistechnieken. De expositie is te zien tot 6 september 2025.
door Adriaantje de Jong 9 oktober 2024
Op woensdag 30 oktober, in de herfstvakantie, organiseert hetCULTUURplatform samen met Museum Spakenburg en Bibliotheek, vestiging Bunschoten een interactieve culturele dag voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar.
door Adriaantje de Jong 1 oktober 2024
Het Cultuur Platform Bunschoten organiseert samen met Museum Spakenburg en de Bibliotheek Eemland een Cultureel Café met twee interessante gasten, Peter Dorleijn, Zuiderzee-historicus en tekenaar en Eva Vriend, historicus en schrijver. Beiden zijn gefascineerd door de Zuiderzee en kunnen hierover boeiend vertellen. Ieder vanuit een andere invalshoek.
door Adriaantje de Jong 25 juli 2024
Kleding van nu, stoffen van toen Al meer dan 50 jaar tonen we jaarlijks ons cultureel erfgoed tijdens de vier Spakenburgse dagen. Vorig jaar verrasten we met de expositie Roots, waarin we een indrukwekkend aantal prachtige inzendingen hadden. Maar de klederdracht verdwijnt snel uit het straatbeeld, al is er gelukkig nog veel klederdrachtmateriaal onder de mensen.
door Adriaantje de Jong 22 april 2024
In de tentoonstelling ‘De eindjes aan elkaar knopen’ over de Hollandsche Knoopenfabriek (HKF) en knopen in de klederdracht wordt ook aandacht besteed aan de prachtige handgemaakte knoopjes die achterop het vrouwenjak worden toegepast. Ze zijn gemaakt in een wikkeltechniek, waarna er motiefjes op worden geborduurd. Lijkt het je leuk deze knoopjes zelf te leren maken? Als afsluiting van de tentoonstelling bieden we nog eenmaal een workshop aan en wel op woensdag 11 september 2024.
Meer berichten