Cultureel café Eva Vriend en Peter Dorleijn

Adriaantje de Jong • 9 oktober 2024

Het Cultuur Platform Bunschoten organiseert samen met Museum Spakenburg en de Bibliotheek Eemland een Cultureel Café met twee interessante gasten, Peter Dorleijn, Zuiderzee-historicus en tekenaar en Eva Vriend, historicus en schrijver. Beiden zijn gefascineerd door de  Zuiderzee en kunnen hierover boeiend vertellen. Ieder vanuit een andere invalshoek.

Peter Dorleijn heeft zijn uitgebreide verzameling historische visserijvoorwerpen vanaf 2016 in langdurig bruikleen gegeven aan Museum Spakenburg. Museum Spakenburg toont deze unieke collectie en zijn illustraties en foto’s vanaf 26 september in de tentoonstelling ‘Vissen naar historie’. 

In de nadagen van de zeilvisserij op het IJsselmeer – rond 1960- maakte Peter Dorleijn kennis met wat men nu de Zuiderzeecultuur zou noemen. Hij streek onder andere neer in de haven van Spakenburg, sprak met (voormalig) vissers en maakte talloze tekeningen en publicaties over visserijtechnieken. Ook verzamelde hij attributen die te maken hadden met de Zuiderzeevisserij zoals blokken, netten en fuiken. Peter zal zelf vertellen over zijn verzameling en leven in de wereld van de historische zeilvisserij.

 

Arie ter Beek schreef een boekje bij de tentoonstelling waarvan het eerste exemplaar tijdens het Cultureel Café aan Peter Dorleijn wordt aangeboden. Tevens is er gelegenheid om de expositie in het museum te bekijken. 

 

Eva Vriend laat in het boek  “Het Eiland van Anna” zien hoe het verhaal van het voormalige Zuiderzee-eiland tot op de dag van vandaag doorwerkt. De aangrijpende geschiedenis van Schokland en de zoektocht naar een verloren thuis.
Anna Diender, de hoofdpersoon in het boek  werd  niet op Schokland geboren, maar ze voelde zich er in alles mee verbonden. Lange tijd was Schokland een levendig visserseiland in de Zuiderzee. Het was de thuishaven van Anna’s grootouders. Tot de overheid in 1859 besloot om het eiland te ontruimen. Later, met de afsluiting en inpoldering, verdween het voorgoed van de kaart. Maar dit betekende allerminst het einde van het Schokker verhaal voor Anna en voor vele duizenden nazaten. In Het eiland van Anna laat Eva Vriend zien hoe de geschiedenis generaties lang kan doorwerken. Aan de hand van de gewone vissersdochter brengt ze het verdwenen eiland tot leven. Ze vertelt over de ontberingen, de vele overstromingen en de dramatische ontruiming. Over wortels, migratie en identiteit. Maar bovenal gaat het over hoe iedereen op zoek is naar een ‘thuis’. En dat kan ook, zoals bij Anna, een eiland zijn dat allang niet meer bestaat.

Donderdag 24 oktober 2024

Bibliotheek Bunschoten

Inloop vanaf 19.45 uur, de koffie staat klaar

Presentaties van 20.00 tot 21.00  uur

Daarna bezoek aan de expositie ‘Visser naar historie’ in Museum Spakenburg

Gratis toegang, van harte welkom!

Deel dit artikel

door Adriaantje de Jong 9 oktober 2024
Op woensdag 30 oktober, in de herfstvakantie, organiseert hetCULTUURplatform samen met Museum Spakenburg en Bibliotheek, vestiging Bunschoten een interactieve culturele dag voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Op attractieve wijze vertellen we de kinderen over het thema 2024 van de maand van de geschiedenis; ‘Echt nep!'
door Adriaantje de Jong 9 oktober 2024
Het Cultuur Platform Bunschoten organiseert samen met Museum Spakenburg en de Bibliotheek Eemland een Cultureel Café met twee interessante gasten, Peter Dorleijn, Zuiderzee-historicus en tekenaar en Eva Vriend, historicus en schrijver. Beiden zijn gefascineerd door de Zuiderzee en kunnen hierover boeiend vertellen. Ieder vanuit een andere invalshoek.
door Adriaantje de Jong 24 september 2024
In Museum Spakenburg komt de tijd van de Zuiderzeevisserij tot leven in de expositie ‘Vissen naar historie, Peter Dorleijn en de Zuiderzeevisserij'. Dorleijn is de expert in Nederland als het gaat over de historie van de botter en de visserij op de voormalige Zuiderzee. Dankzij zijn onderzoek, tekeningen en collectie is kennis over deze belangrijke bedrijfstak niet verloren gegaan. De tentoonstelling toont objecten zoals vistuig, botteronderdelen, gereedschappen en aquarellen die uitleg geven over verschillende vistechnieken. De expositie is te zien tot medio juni 2025.
door Adriaantje de Jong 25 juli 2024
Kleding van nu, stoffen van toen Al meer dan 50 jaar tonen we jaarlijks ons cultureel erfgoed tijdens de vier Spakenburgse dagen. Vorig jaar verrasten we met de expositie Roots, waarin we een indrukwekkend aantal prachtige inzendingen hadden. Maar de klederdracht verdwijnt snel uit het straatbeeld, al is er gelukkig nog veel klederdrachtmateriaal onder de mensen.
door Adriaantje de Jong 22 april 2024
In de tentoonstelling ‘De eindjes aan elkaar knopen’ over de Hollandsche Knoopenfabriek (HKF) en knopen in de klederdracht wordt ook aandacht besteed aan de prachtige handgemaakte knoopjes die achterop het vrouwenjak worden toegepast. Ze zijn gemaakt in een wikkeltechniek, waarna er motiefjes op worden geborduurd. Lijkt het je leuk deze knoopjes zelf te leren maken? Als afsluiting van de tentoonstelling bieden we nog eenmaal een workshop aan en wel op woensdag 11 september 2024.
door Michaël Koelewijn 17 april 2024
Achter ieder object in de collectie van Museum Spakenburg zit een verhaal. Dit kan een kort verhaal zijn, over wat het is en waarvoor het werd gebruikt, maar soms is het een langer verhaal, over niet alleen wat het is, maar ook waar het vandaan komt en hoe het in Spakenburg terecht is gekomen. Voor het object uitgelicht in dit blog is het zo'n lang verhaal, afkomstig uit de koker van Henk Koelewijn (1946), bekend van o.a. de 'De Bourgondische Lelie'.
Meer berichten
Share by: