Schilders van eigen bodem
De haven en de karakteristieke klederdracht van Bunschoten-Spakenburg zijn door veel kunstenaars op het doek vastgelegd. Minder bekend is dat Bunschoten-Spakenburg ook enkele bijzondere kunstschilders heeft voortgebracht.
Komende winter toont Museum Spakenburg schilderijen van kunstenaars ‘Van eigen bodem’.
In een tentoonstellingscarrousel van vier tentoonstellingen is werk te zien van:
Jan Duyst en Lubbert de Harder
8 november– 30 december 2013
Hendrik Johannes Slijper
8 januari– 11 maart 2014
Johannes Mercelis Nieuwboer
19 maart– 22 april 2014
Klaas Zwaan
30 april– 6 juni 2014
Klaas Zwaan (1922-1998)
30 april – 6 juni 2014
In de tentoonstellingscarrousel ‘Van eigen bodem’ over kunstschilders uit Bunschoten-Spakenburg wordt van 30 april tot 6 juni aandacht besteed aan werk van kunstschilder Klaas Zwaan. Het is de vierde en laatste tentoonstelling in de serie ‘Van eigen bodem’. De tentoonstelling heeft een bijzonder tintje.
Klaas Zwaan (1922-1998) werd in Bunschoten geboren als jongste zoon in een vissersgezin. Op school wist Klaas al wat hij wilde worden: kunstschilder. Toen hij door de oorlog niet aan het werk kwam, bezocht hij elke zes weken de tentoonstelling van de schildersvereniging in Amersfoort. Door zijn jonge leeftijd valt hij op en kort daarna komt hij terecht in het atelier van Jan de Cler en zijn vrouw. Daar krijgt hij schilderles. Zijn talent voor schilderen valt al snel op bij enkele bekende kunstschilders als David Schulman. Door veel te kijken, te schilderen en tentoonstellingen te bezoeken ontwikkelt Klaas Zwaan zich tot een echte impressionist met een kleurige of tonige indruk van de wereld om zich heen.
Klaas Zwaan is vooral bekend geworden door zijn dorpsgezichten. Daarmee geeft hij de toeschouwer een kijkje in een verdwenen wereld: karakteristieke doorkijkjes die hetzij door de tand des tijds dan wel door de grote kaalslag van de gemeente zijn verdwenen. De tentoonstelling heeft dan ook als centraal thema vergeten plekjes. De schilderijen van Klaas Zwaan – die hij veelal schilderde naar voorbeeld van oude ansichtkaarten en foto’s – worden getoond naast foto’s van hetzelfde plekje in de huidige situatie. Duidelijk wordt hoeveel er in de gemeente Bunschoten is veranderd. De schilderijen van Klaas Zwaan hebben een grote cultuurhistorische waarde voor gemeente en museum, maar zijn vooral voor ouderen een feest van herkenning.




