Ha, Haring

5 juni 2014

In de week dat het haringseizoen 2014 van start gaat opent in Museum Spakenburg de tentoonstelling ‘Ha, Haring!’. In de tentoonstelling wordt van alles verteld over dit talrijke en succesvolle visje en in het bijzonder de betekenis van de haring voor Spakenburg.


Hollandse Nieuwe

De komst van de Hollandse Nieuwe of maatjesharing is ieder jaar weer een gebeurtenis van nationaal belang. In binnen- en buitenland wordt gesmuld van dit Hollandse zeebanket. Ook de vishandelaren uit Spakenburg brengen deze lekkernij graag aan de man.


Zuiderzeeharing

Tot de komst van de Afsluitdijk in 1932 was de Zuiderzee een belangrijk leefgebied voor de haring. Voor de vissers uit Spakenburg was de Zuiderzeeharing één van de belangrijkste vissoorten. De Zuiderzeeharing was een andere, kleinere soort dan de Noordzeeharing; de vis was korter en dikker en had minder wervels.
De haring trok in februari de Zuiderzee binnen om in maart en april kuit te schieten in ondiepe gedeelten met een harde bodem. De volwassen haringen verlieten na afloop van de paaitijd de Zuiderzee; de larven en jonge haringen bleven achter. De Zuiderzee werd wel de kraamkamer van de haring genoemd. Zuiderzeeharing was door het ontbreken van verteringsenzymen niet geschikt om te kaken of pekelen, zodat hij beperkt houdbaar was. Deze haring werd vers (als panharing) of gerookt (bokking) verhandeld.


Visserij en vishandel

Na de realisatie van de Afsluitdijk verdween de Zuiderzeeharing al spoedig uit het IJsselmeer. Veel vissers moesten op zoek naar ander werk, of gingen werken in de vishandel. De groothandel en de detailhandel in vis is tot op de dag van vandaag een belangrijke bron van inkomsten. Inmiddels wonen en werken er in Spakenburg meer dan 125 visdetaillisten die overal in Nederland haring en andere visproducten verkopen. Meer dan de helft van de verkochte vis in Nederland is door Spakenburger handen gegaan.


De toekomst van de haring

Zoute haring is een delicatesse, een luxe vissnack en wordt nog steeds veel gegeten. Helaas is de traditie van het haringhappen langzaam aan het verdwijnen. De haringconsument vergrijst: meer dan de helft van de haringkopers is 50 jaar of ouder en het aantal jongeren dat haring eet, neemt af. Om meer kinderen aan de haring te krijgen is de Nederlandse vishandel een promotiecampagne gestart. Ook voor haring geldt: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.


Proeven?

Bezoekers van de tentoonstelling ‘Ha, Haring!’ kunnen na het bezoek tegen een aantrekkelijke korting de vangst van 2014 proeven. Bij Visspecialist De Oude Haven (Oude Schans 34) kost een Hollandse Nieuwe slechts € 1,75. Dit op vertoon van de kortingsbon die bij een bezoek aan het museum wordt uitgereikt.

Deel dit artikel

door Jeanet Huijgen 24 maart 2025
Donderdag 10 april van 19.30 tot 21.30 uur Hoor meer over 80 jaar bevrijding en de Grebbelinie in Bunschoten-Spakenburg in de bibliotheek. Oud-burgemeester Van de Groep vertelt over de Grebbelinie. Ook zie je een stukje uit een documentaire 'Geschiedenis van Bunschoten Spakenburg en Eemdijk'. Drie 'levende boeken' vertellen hun persoonlijke verhaal over de impact van de oorlog en het belang van vrijheid. Daarna kun je onder het genot van een drankje in Museum Spakenburg kijken naar de rol van Spakenburg bij de Grebbelinie.
door Adriaantje de Jong 1 november 2024
In Museum Spakenburg komt de tijd van de Zuiderzeevisserij tot leven in de expositie ‘Vissen naar historie, Peter Dorleijn en de Zuiderzeevisserij'. Dorleijn is de expert in Nederland als het gaat over de historie van de botter en de visserij op de voormalige Zuiderzee. Dankzij zijn onderzoek, tekeningen en collectie is kennis over deze belangrijke bedrijfstak niet verloren gegaan. De tentoonstelling toont objecten zoals vistuig, botteronderdelen, gereedschappen en aquarellen die uitleg geven over verschillende vistechnieken. De expositie is te zien tot 6 september 2025.
door Adriaantje de Jong 9 oktober 2024
Op woensdag 30 oktober, in de herfstvakantie, organiseert hetCULTUURplatform samen met Museum Spakenburg en Bibliotheek, vestiging Bunschoten een interactieve culturele dag voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar.
door Adriaantje de Jong 1 oktober 2024
Het Cultuur Platform Bunschoten organiseert samen met Museum Spakenburg en de Bibliotheek Eemland een Cultureel Café met twee interessante gasten, Peter Dorleijn, Zuiderzee-historicus en tekenaar en Eva Vriend, historicus en schrijver. Beiden zijn gefascineerd door de Zuiderzee en kunnen hierover boeiend vertellen. Ieder vanuit een andere invalshoek.
door Adriaantje de Jong 25 juli 2024
Kleding van nu, stoffen van toen Al meer dan 50 jaar tonen we jaarlijks ons cultureel erfgoed tijdens de vier Spakenburgse dagen. Vorig jaar verrasten we met de expositie Roots, waarin we een indrukwekkend aantal prachtige inzendingen hadden. Maar de klederdracht verdwijnt snel uit het straatbeeld, al is er gelukkig nog veel klederdrachtmateriaal onder de mensen.
door Adriaantje de Jong 22 april 2024
In de tentoonstelling ‘De eindjes aan elkaar knopen’ over de Hollandsche Knoopenfabriek (HKF) en knopen in de klederdracht wordt ook aandacht besteed aan de prachtige handgemaakte knoopjes die achterop het vrouwenjak worden toegepast. Ze zijn gemaakt in een wikkeltechniek, waarna er motiefjes op worden geborduurd. Lijkt het je leuk deze knoopjes zelf te leren maken? Als afsluiting van de tentoonstelling bieden we nog eenmaal een workshop aan en wel op woensdag 11 september 2024.
Meer berichten