Leer van vis

Adriaantje de Jong • 1 september 2021

In Museum Spakenburg is van 2 september tot 31oktober 2021 de reizende tentoonstelling Leer van vis te zien.
Bezoek de tentoonstelling en ontdek de verrassende en duurzame toepassingen van vissenhuid!

Vissenhuid – een restproduct van de visserij – is opvallend ruw en sterk. Het wordt al eeuwenlang en over de hele wereld verwerkt in talloze sier- en gebruiksvoorwerpen, zoals kleding, wapens en zelfs schuurpapier. Zo krijgt dus de hele vis een bestemming!

Fishion

Vissenhuid is een verrassend materiaal; het kan bijvoorbeeld gebruikt worden als waterdichte kleding, maar ook als bekleding van luxe voorwerpen. De ruwheid en stevigheid maken het materiaal daarnaast bijzonder geschikt voor handvatten van sabels. Verder wordt ook in de moderne beeldende kunst regelmatig vissenhuid toegepast. En wist jij dat vissenhuid een duurzaam alternatief is voor bijvoorbeeld slangen- of krokodillenleer?
In de expositie bewonder je een diversiteit aan objecten: kleding, tassen, boekomslagen, bekleding van sabels en moderne kunstuitingen. Verbaas je én steek iets op over de talloze toepassingen van vissenleer!

 

Reizende tentoonstelling

Negen musea, uit het Netwerk Zuiderzeecollectie, werkten samen om de tentoonstelling Leer van vis neer te zetten. Het is de derde reizende tentoonstelling van het netwerk. Vissenleer komt voor in verschillende collecties van de deelnemende musea; dit vormde het uitgangspunt voor deze tentoonstelling. Leer van vis reist van 2 september 2021 tot en met juli 2023 langs negen musea uit het netwerk. Kijk op zuiderzeecollectie.nl waar en wanneer je Leer van vis elders kunt bezoeken.


Activiteiten

Circulair kunstenaar Happy van der Heide is één van de weinigen in Nederland die op ambachtelijke en duurzame wijze visleer vervaardigd. Tijdens de expositie zal zij op diverse locaties workshops over dit oeroude ambacht verzorgen. Voor meer informatie zie hip-happy.nl.

Deel dit artikel

door Jeanet Huijgen 24 maart 2025
Donderdag 10 april van 19.30 tot 21.30 uur Hoor meer over 80 jaar bevrijding en de Grebbelinie in Bunschoten-Spakenburg in de bibliotheek. Oud-burgemeester Van de Groep vertelt over de Grebbelinie. Ook zie je een stukje uit een documentaire 'Geschiedenis van Bunschoten Spakenburg en Eemdijk'. Drie 'levende boeken' vertellen hun persoonlijke verhaal over de impact van de oorlog en het belang van vrijheid. Daarna kun je onder het genot van een drankje in Museum Spakenburg kijken naar de rol van Spakenburg bij de Grebbelinie.
door Adriaantje de Jong 1 november 2024
In Museum Spakenburg komt de tijd van de Zuiderzeevisserij tot leven in de expositie ‘Vissen naar historie, Peter Dorleijn en de Zuiderzeevisserij'. Dorleijn is de expert in Nederland als het gaat over de historie van de botter en de visserij op de voormalige Zuiderzee. Dankzij zijn onderzoek, tekeningen en collectie is kennis over deze belangrijke bedrijfstak niet verloren gegaan. De tentoonstelling toont objecten zoals vistuig, botteronderdelen, gereedschappen en aquarellen die uitleg geven over verschillende vistechnieken. De expositie is te zien tot 6 september 2025.
door Adriaantje de Jong 9 oktober 2024
Op woensdag 30 oktober, in de herfstvakantie, organiseert hetCULTUURplatform samen met Museum Spakenburg en Bibliotheek, vestiging Bunschoten een interactieve culturele dag voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar.
door Adriaantje de Jong 1 oktober 2024
Het Cultuur Platform Bunschoten organiseert samen met Museum Spakenburg en de Bibliotheek Eemland een Cultureel Café met twee interessante gasten, Peter Dorleijn, Zuiderzee-historicus en tekenaar en Eva Vriend, historicus en schrijver. Beiden zijn gefascineerd door de Zuiderzee en kunnen hierover boeiend vertellen. Ieder vanuit een andere invalshoek.
door Adriaantje de Jong 25 juli 2024
Kleding van nu, stoffen van toen Al meer dan 50 jaar tonen we jaarlijks ons cultureel erfgoed tijdens de vier Spakenburgse dagen. Vorig jaar verrasten we met de expositie Roots, waarin we een indrukwekkend aantal prachtige inzendingen hadden. Maar de klederdracht verdwijnt snel uit het straatbeeld, al is er gelukkig nog veel klederdrachtmateriaal onder de mensen.
door Adriaantje de Jong 22 april 2024
In de tentoonstelling ‘De eindjes aan elkaar knopen’ over de Hollandsche Knoopenfabriek (HKF) en knopen in de klederdracht wordt ook aandacht besteed aan de prachtige handgemaakte knoopjes die achterop het vrouwenjak worden toegepast. Ze zijn gemaakt in een wikkeltechniek, waarna er motiefjes op worden geborduurd. Lijkt het je leuk deze knoopjes zelf te leren maken? Als afsluiting van de tentoonstelling bieden we nog eenmaal een workshop aan en wel op woensdag 11 september 2024.
Meer berichten