De haven van Spakenburg

Arie ter Beek • 7 juli 2020

Hans Herrmann (1858-1942)

Museum Spakenburg is er opnieuw in geslaagd een schilderij te verwerven van de Duitse kunstschilder Hans Herrmann. Een schilder die tussen 1910 en 1920 diverse schilderijen in Bunschoten en Spakenburg heeft gemaakt. Het schilderij dat nu is verworven, toont een gezicht op de Oude Haven van Spakenburg. Het schilderij is gemaakt in 1914.

Op de voorgrond staan wat mensen met vismanden. Daarachter liggen enkele botters aan de kade. In de haven een botter die juist uitvaart om te gaan vissen. Het nieuwe witte zeil weerspiegelt prachtig in het wat in de haven net zoals de botter aan het einde van de landtong.


Het schilderij is precies te dateren door het jaartal 1914 dat op het schilderij is geschilderd. In De mast links in de verte is het havenlicht. De bebouwing die daarvoor staat is bij de watersnood van 1916 grotendeels verwoest. Bij elkaar een sfeervol plaatje waar de schilder erin is geslaagd een mooi tafereel te vereeuwigen.

Het schilderij werd onlangs aangeboden op een veiling. Er waren meer kapers op de kust maar gelukkig was Museum Spakenburg de laatste bieder. Zo is het gelukt om het grote schilderij (het meet 70 x 100 cm) voor een alleszins schappelijke prijs aan te kopen.


Wie was Hans Herrmann?

Hans Herrmann (met dubbel r en dubbel n) werd in Berlijn geboren in 1858. Hij behoorde tot de groep Duitse landschapschilders, die leerlingen waren van de zeeschilder E.G. Dücker (1841-1916) aan de Düsseldorfer Akademie. Na 1885 trokken deze leerlingen met regelmatige tussenpozen naar de Hollandse kust om daar het vissersleven te schilderen. Herrmann kwam in 1890 voor het eerst naar Katwijk. Karakteristiek voor de kustlandschappen van deze schilders zijn de uitgewogen kleur- en lichtwaarden met een losse, impressionistische toets.


Behalve door zijn Hollandse strandgezichten werd Herrmann ook bekend door zijn rijkelijk met figuren gestoffeerde stadsgezichten van Amsterdam, Dordrecht, Vlissingen en Rotterdam. Maar ook in de gemeente Bunschoten heeft hij een aantal schilderijen van grote afmetingen gemaakt. Lange tijd waren alleen enkele tafereeltjes langs de haven van hem bekend. In Duitsland zijn van diverse schilderijen prachtige ansichten uitgegeven.

Daardoor is bekend dat hij in totaal misschien wel tien schilderijen in deze gemeente heeft gemaakt. Veel tafereeltjes rond de haven maar ook een prachtig schilderij van de molen aan de Spakenburger gracht.

Ook in Dordrecht, Katwijk en Amsterdam heeft hij veel geschilderd en zo nu en dan komt er een schilderij van hem op de markt.

museum spakenburg
museum spakenburg

Deel dit artikel

door Jeanet Huijgen 24 maart 2025
Donderdag 10 april van 19.30 tot 21.30 uur Hoor meer over 80 jaar bevrijding en de Grebbelinie in Bunschoten-Spakenburg in de bibliotheek. Oud-burgemeester Van de Groep vertelt over de Grebbelinie. Ook zie je een stukje uit een documentaire 'Geschiedenis van Bunschoten Spakenburg en Eemdijk'. Drie 'levende boeken' vertellen hun persoonlijke verhaal over de impact van de oorlog en het belang van vrijheid. Daarna kun je onder het genot van een drankje in Museum Spakenburg kijken naar de rol van Spakenburg bij de Grebbelinie.
door Adriaantje de Jong 1 november 2024
In Museum Spakenburg komt de tijd van de Zuiderzeevisserij tot leven in de expositie ‘Vissen naar historie, Peter Dorleijn en de Zuiderzeevisserij'. Dorleijn is de expert in Nederland als het gaat over de historie van de botter en de visserij op de voormalige Zuiderzee. Dankzij zijn onderzoek, tekeningen en collectie is kennis over deze belangrijke bedrijfstak niet verloren gegaan. De tentoonstelling toont objecten zoals vistuig, botteronderdelen, gereedschappen en aquarellen die uitleg geven over verschillende vistechnieken. De expositie is te zien tot 6 september 2025.
door Adriaantje de Jong 9 oktober 2024
Op woensdag 30 oktober, in de herfstvakantie, organiseert hetCULTUURplatform samen met Museum Spakenburg en Bibliotheek, vestiging Bunschoten een interactieve culturele dag voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar.
door Adriaantje de Jong 1 oktober 2024
Het Cultuur Platform Bunschoten organiseert samen met Museum Spakenburg en de Bibliotheek Eemland een Cultureel Café met twee interessante gasten, Peter Dorleijn, Zuiderzee-historicus en tekenaar en Eva Vriend, historicus en schrijver. Beiden zijn gefascineerd door de Zuiderzee en kunnen hierover boeiend vertellen. Ieder vanuit een andere invalshoek.
door Adriaantje de Jong 25 juli 2024
Kleding van nu, stoffen van toen Al meer dan 50 jaar tonen we jaarlijks ons cultureel erfgoed tijdens de vier Spakenburgse dagen. Vorig jaar verrasten we met de expositie Roots, waarin we een indrukwekkend aantal prachtige inzendingen hadden. Maar de klederdracht verdwijnt snel uit het straatbeeld, al is er gelukkig nog veel klederdrachtmateriaal onder de mensen.
door Adriaantje de Jong 22 april 2024
In de tentoonstelling ‘De eindjes aan elkaar knopen’ over de Hollandsche Knoopenfabriek (HKF) en knopen in de klederdracht wordt ook aandacht besteed aan de prachtige handgemaakte knoopjes die achterop het vrouwenjak worden toegepast. Ze zijn gemaakt in een wikkeltechniek, waarna er motiefjes op worden geborduurd. Lijkt het je leuk deze knoopjes zelf te leren maken? Als afsluiting van de tentoonstelling bieden we nog eenmaal een workshop aan en wel op woensdag 11 september 2024.
Meer berichten
Share by: