Monumenten in en uit bedrijf

8 februari 2020

In Museum Spakenburg is een tentoonstelling te zien over monumenten. Naast bekende monumenten zoals de beeldbepalende scheepswerf en de visafslag worden ook minder bekende bedrijfsmonumenten voor het voetlicht gebracht. 


Het grootste deel van de oude bebouwing in de gemeente Bunschoten valt op door eenvoud. Toch kent de gemeente 65 gemeentelijke en 9 rijksmonumenten. Het zijn gebouwen en bouwwerken die tot stand gekomen zijn omdat mensen op een bepaalde manier dachten, leefden en werkten.
Deze tentoonstelling gaat over monumenten met een bedrijfsfunctie en geeft daarmee een inkijkje in de bronnen van bestaan en hoe dit door de jaren heen veranderde.

Een voorbeeld hiervan is het transformatorhuisje 1038. Dit transformatorhuisje is te vinden aan de Eemdijk 131a en biedt plaats aan één of meer transformatoren waarbij hoogspanning omgezet wordt in laagspanning, voor huishoudelijk gebruik. Het werd in 1954 in opdracht van de Utrechtse Elektriciteitsmaatschappij ontworpen door architect H.E. Schulte uit Utrecht.
Een ander voorbeeld zijn een drietal typisch Bunschoter hooibergen. Dit type is voorzien van een dakkapel met zadeldak, luiken en een hijsbalk. Via de dakkapel werd het hooi met een grijper, een zogenaamde hooilosser, in de berg gebracht. Door de introductie van het kuilgras zijn de hooibergen niet meer in gebruik.


Veel panden die in deze tentoonstelling worden uitgelicht hebben inmiddels een andere functie gekregen, of staan zelfs leeg. Door de monumentenstatus is de beschermwaardigheid gewaarborgd en zijn deze gebouwen ook voor de generaties na ons stille getuigen van de plaatselijke historie.

De tentoonstelling toont een variëteit aan (on)gewone plekjes en is te zien tot medio april 2020.

Deel dit artikel

door Jeanet Huijgen 24 maart 2025
Donderdag 10 april van 19.30 tot 21.30 uur Hoor meer over 80 jaar bevrijding en de Grebbelinie in Bunschoten-Spakenburg in de bibliotheek. Oud-burgemeester Van de Groep vertelt over de Grebbelinie. Ook zie je een stukje uit een documentaire 'Geschiedenis van Bunschoten Spakenburg en Eemdijk'. Drie 'levende boeken' vertellen hun persoonlijke verhaal over de impact van de oorlog en het belang van vrijheid. Daarna kun je onder het genot van een drankje in Museum Spakenburg kijken naar de rol van Spakenburg bij de Grebbelinie.
door Adriaantje de Jong 1 november 2024
In Museum Spakenburg komt de tijd van de Zuiderzeevisserij tot leven in de expositie ‘Vissen naar historie, Peter Dorleijn en de Zuiderzeevisserij'. Dorleijn is de expert in Nederland als het gaat over de historie van de botter en de visserij op de voormalige Zuiderzee. Dankzij zijn onderzoek, tekeningen en collectie is kennis over deze belangrijke bedrijfstak niet verloren gegaan. De tentoonstelling toont objecten zoals vistuig, botteronderdelen, gereedschappen en aquarellen die uitleg geven over verschillende vistechnieken. De expositie is te zien tot 6 september 2025.
door Adriaantje de Jong 9 oktober 2024
Op woensdag 30 oktober, in de herfstvakantie, organiseert hetCULTUURplatform samen met Museum Spakenburg en Bibliotheek, vestiging Bunschoten een interactieve culturele dag voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar.
door Adriaantje de Jong 1 oktober 2024
Het Cultuur Platform Bunschoten organiseert samen met Museum Spakenburg en de Bibliotheek Eemland een Cultureel Café met twee interessante gasten, Peter Dorleijn, Zuiderzee-historicus en tekenaar en Eva Vriend, historicus en schrijver. Beiden zijn gefascineerd door de Zuiderzee en kunnen hierover boeiend vertellen. Ieder vanuit een andere invalshoek.
door Adriaantje de Jong 25 juli 2024
Kleding van nu, stoffen van toen Al meer dan 50 jaar tonen we jaarlijks ons cultureel erfgoed tijdens de vier Spakenburgse dagen. Vorig jaar verrasten we met de expositie Roots, waarin we een indrukwekkend aantal prachtige inzendingen hadden. Maar de klederdracht verdwijnt snel uit het straatbeeld, al is er gelukkig nog veel klederdrachtmateriaal onder de mensen.
door Adriaantje de Jong 22 april 2024
In de tentoonstelling ‘De eindjes aan elkaar knopen’ over de Hollandsche Knoopenfabriek (HKF) en knopen in de klederdracht wordt ook aandacht besteed aan de prachtige handgemaakte knoopjes die achterop het vrouwenjak worden toegepast. Ze zijn gemaakt in een wikkeltechniek, waarna er motiefjes op worden geborduurd. Lijkt het je leuk deze knoopjes zelf te leren maken? Als afsluiting van de tentoonstelling bieden we nog eenmaal een workshop aan en wel op woensdag 11 september 2024.
Meer berichten