ROOTS kunst ontmoet klederdracht
In Museum Spakenburg is opent op 14 april 2023 de expositie ‘ROOTS’. In deze tentoonstelling laten vier kunstenaars zien hoe de Spakenburgse klederdracht een inspiratiebron vormt voor hun beeldend werk. Het resultaat is verrassend en divers.
Eigenheid van de dracht
De kenmerkende vormen, sprekende kleuren en mooie stofcombinaties in de klederdracht van Bunschoten-Spakenburg vormen voor kunstenaars een bron van inspiratie. Anno 2023 dragen nog maar 65 vrouwen dagelijks een kraplap en verdwijnt de klederdracht in rap tempo uit het straatbeeld. Een cultuurverschijnsel wat voor het dorp heel gewoon was wordt bijzonder. Maar juist in deze tijd van globalisatie zet de eigenheid die de dracht uitstraalt aan tot creativiteit.
Voor sommige kunstenaars is er nog een laag die in het werk een rol speelt; die van het persoonlijke verhaal. Klederdracht is daarbij een onderdeel van hun eigen familiegeschiedenis of die van hun partner. In deze tentoonstelling wordt dit werk voor het voetlicht gebracht.

De kunstenaars
De vier kunstenaars die exposeren zijn Nick Bergisch, Babette Heijnen, Antoinette Koelewijn, Kato van der Schuyt. Op geheel eigen wijze laten zij zien waartoe de klederdracht hen heeft geïnspireerd. Zo maakte couturier Nick Bergisch een trouwjurk waar hij patronen uit de ongermus in verwerkte. Hij is gefascineerd door het prachtige handwerk van de dracht. De jongste exposant, Babette Heijnen werkt in een figuratieve stijl en maakt fijne potloodtekeningen van oude klederdrachtonderdelen uit haar familie, maar dan wel met een eigentijdse touch. Mixed Media kunstenares Antoinette Koelewijn kwam in aanraking met de klederdracht door haar huwelijk met een Spakenburger en richt zich in haar werk vooral op de stoffen en vormen, maar ook het dialect vormt een inspiratiebron.
Kato van der Schuyt uit Hilversum heeft Spakenburgse roots, maar er stroomt ook Moluks en Antilliaans bloed door de aderen van haar familie. Zij verdiepte zich in deze drie culturen en ontwierp aan de hand van kenmerkende onderdelen een nieuwe dracht waarbij ze verbinding wil leggen in heden en verleden.
Diversiteit
Het resultaat is een bonte mix van beeldend werk, wat laat zien dat klederdracht anno nu als inspiratiebron voor (jonge) kunstenaars actueel is. De getoonde werken gaan een bijzondere dialoog aan met de authentieke dracht zoals die in het museum wordt getoond.
‘ROOTS kunst ontmoet klederdracht’ is te zien tot en met 16 september 2023.




