Jong gekleed oud gedaan

12 juli t/m 8 september 2018

Veelzeggende kleding zie je in de tentoonstelling Jong gekleed, oud gedaan.Ontdek in deze tocht langs de Zuiderzee verschillende kledingvormen en gebruiken van mensen die er leefden en werkten. Kleding was een belangrijke uiting van cultuur en identiteit in het Zuiderzeegebied.

Aan de kleding kon je niet alleen zien waar iemand vandaan kwam, het vertelde ook meer over de levensfase en belangrijke gebeurtenissen in het leven van de drager. In sommige plaatsen werden baby’s stevig ingebakerd, knipte men het haar af van meisjes als zij de huwbare leeftijd bereikten en werd een zwarte huik gedragen tijdens de rouw.

Van Huizen naar Dokkum, via Spakenburg naar Wieringen
In Jong gekleed, oud gedaan gaat de bezoeker op reis van Huizen naar Dokkum, via Spakenburg naar Wieringen. Elke regio toont authentieke collectiestukken uit een andere levensfase: een fraai Huizer hoedje met struisvogelveer, een Urker baadje en een Marker bruidsrijglijfje met zeven rozen. Naast de tentoongestelde collectie, is er op een touchscreen een digitaal archief te bekijken, met aanvullend fotomateriaal en filmfragmenten.

Op Zuiderzeecollectie.nl is dit digitale archief nog uitgebreid met artikelen, boeken en aanvullend fotomateriaal.

Jong gekleed, oud gedaan is een initiatief van Netwerk Zuiderzeecollectie en zal op meerdere plekken te bezichtigen zijn. Kijk voor de volledige agenda van deze tentoonstelling op www.zuiderzeecollectie.nl.