Hoe hollands is mijn klederdracht

jun. 16, 2017

De ontdekkingsreis van Wimpje en Hendrikje

Museum Spakenburg neemt u mee op de zoektocht van Wimpje en Hendrikje. Zij maken deel uit van een 100-tal vrouwen dat nog dagelijks klederdracht draagt in Spakenburg en Eemdijk.

De dracht bestaat deels uit een bijzondere stof: Sits. Je vindt ze bijvoorbeeld op de ‘kraplappen’; de schouderkappen. Deze stoffen worden gekoesterd, doorgegeven, hersteld, versteld en nog steeds gebruikt. Sitsen vertellen ons verhalen over de Nederlandse geschiedenis en roept vragen op: 


Hoe komen zulke exotische stoffen in onze oer-Hollandse klederdracht terecht?

Hoe kunnen deze antieke stoffen nog steeds zo mooi van kleur zijn?

En werd de stof op mijn kraplap ook in andere plaatsen rond de Zuiderzee gebruikt?


Aan de hand van de collectie van Museum Spakenburg en vooral de parate kennis van Wimpje en Hendrikje zijn we op zoek gegaan naar het antwoord. Reizend langs verschillende musea vonden we die antwoorden, hadden we mooie ontmoetingen en stelden we een tentoonstelling samen.


De tentoonstelling laat dezelfde sitsen zien, verwerkt in klederdrachten uit verschillende plaatsen. De stoffen zijn hetzelfde, maar hebben in alle plaatsen een andere betekenis. Hollandse tradities met stoffen die helemaal niet uit Nederland kwamen. Waar dan wel?

Wimpje en Hendrikje gingen op zoek en stelden vooral vast: de reis is belangrijker dan het doel.


Een mooie Indiase wijsheid……….

Deel dit artikel

door Michaël Koelewijn 17 apr., 2024
Achter ieder object in de collectie van Museum Spakenburg zit een verhaal. Dit kan een kort verhaal zijn, over wat het is en waarvoor het werd gebruikt, maar soms is het een langer verhaal, over niet alleen wat het is, maar ook waar het vandaan komt en hoe het in Spakenburg terecht is gekomen. Voor het object uitgelicht in dit blog is het zo'n lang verhaal, afkomstig uit de koker van Henk Koelewijn (1946), bekend van o.a. de 'De Bourgondische Lelie'.
door Adriaantje de Jong 29 feb., 2024
Bij de tentoonstelling ‘De eindjes aan elkaar knopen’, over de Hollandse Knopenfabriek en knopen in de klederdracht, organiseert Museum Spakenburg een workshop om zelf Spakenburgse knoopjes te leren maken. De workshop wordt gegeven op zaterdag 16 maart.
door Adriaantje de Jong 19 feb., 2024
Museum Spakenburg is een plek waar tradities worden gekoesterd en duizenden bezoekers genieten van het rijke boerenleven, de visserij, oude ambachten en een prachtige collectie klederdracht van Bunschoten-Spakenburg. Wegens vertrek van de huidige medewerker zijn wij op zoek naar een Coördinator vrijwilligers/medewerker secretariaat (m/v) 16 uur per week Heb jij een groot hart voor mensen, ben je administratief sterk en houd je van musea? Dan ben jij misschien wel de persoon die wij zoeken. Wat ga je doen? Vrijwilligers Je bent het aanspreekpunt voor meer dan zestig vrijwilligers Maakt roosters en regelt vervanging bij afwezigheid Voert kennismakingsgesprekken met nieuwe vrijwilligers Zorgt voor attenties/bezoekjes bij ziekte, jubilea of afscheid Organiseert (vrijwilligers)bijeenkomsten Secretariaat en overige werkzaamheden Je beantwoordt telefoon- en mail Opent en sluit het museum Je doet de inkoop voor museumcafé, -winkel en kantoor Notuleert werkoverleg Bent het aanspreekpunt voor facilitaire zaken Springt bij waar nodig Opleiding en ervaring Je hebt een opleiding op MBO-niveau Beschikt over administratieve vaardigheden (Word en Excel) Bent communicatief sterk, zowel mondeling als schriftelijk Bent een verbindende en enthousiasmerende persoonlijkheid Bent secuur Wat mag je van ons verwachten? Je werkt op de mooiste plek van Spakenburg en krijgt van ons een salaris conform de Museum CAO. De functie is ingedeeld in schaal 7. Solliciteren Heb je zin om ons team te komen versterken? Stuur dan voor 9 maart een sollicitatie naar info@museumspakenburg.nl t.a.v. Adriaantje de Jong (directeur).
door Michaël Koelewijn 08 jan., 2024
De scheepswerf van Spakenburg kent een 400 jaar lange geschiedenis met vele werfbazen. In 1829 kwam de werf in handen van de familie Nieuwboer, waaraan het nog steeds zijn huidige naam ontleent. In 1857 nam Hendrik Willem Nieuwboer (1820-1908) de werf over. Naast zijn drukke werkzaamheden op de werf was hij ook een amateurschilder, waarvan gelukkig enkele werken in onze collectie zijn belandt.
door Adriaantje de Jong 13 okt., 2023
Woensdag 18 oktober staat weer in het teken van de kids bij Museum Spakenburg en De Bibliotheek Bunschoten - Eemland . Kom ook naar deze leuke activiteit in de herfstvakantie!
door Adriaantje de Jong 04 okt., 2023
Vanaf 4 oktober 2023 is er in Museum Spakenburg een nieuwe tentoonstelling te zien over de Hollandsche Knoopenfabriek (HKF) en knopen in de klederdracht. Knopen zijn in de Nederlandse klederdrachten vooral een mannenaangelegenheid. De meeste onderdelen van de vrouwendracht worden immers met spelden aan elkaar bevestigd. Bijzonder is dat juist in Bunschoten-Spakenburg een knopenfabriek was gevestigd. De HKF maakte modieuze knopen en gaf werkgelegenheid aan voormalig vissers die door de afsluiting van de Zuiderzee moesten zoeken naar nieuwe vormen van bestaan.
Meer berichten
Share by: