Hoe Hollands is mijn klederdracht

De ontdekkingsreis van Wimpje en Hendrikje

17 juni 2017 tot en met 3 februari 2018

Museum Spakenburg neemt  u mee op de zoektocht van Wimpje en Hendrikje. Zij maken deel uit van een 100-tal vrouwen dat nog dagelijks klederdracht draagt in Spakenburg en Eemdijk. 


De dracht bestaat deels uit een bijzondere stof: Sits. Je vindt ze bijvoorbeeld op de ‘kraplappen’; de schouderkappen. Deze stoffen worden gekoesterd, doorgegeven, hersteld, versteld en nog steeds gebruikt. Sitsen vertellen ons verhalen over de Nederlandse geschiedenis en roept vragen op: 

Hoe komen zulke exotische stoffen in onze oer-Hollandse klederdracht terecht?

Hoe kunnen deze antieke stoffen nog steeds zo mooi van kleur zijn? En werd  de stof op mijn kraplap ook in andere plaatsen rond de Zuiderzee gebruikt?


Aan de hand van de collectie van Museum Spakenburg en vooral de parate kennis van Wimpje en Hendrikje zijn we op zoek gegaan naar het antwoord. Reizend langs verschillende musea vonden we die antwoorden, hadden we mooie ontmoetingen en stelden we een tentoonstelling samen.

De tentoonstelling laat dezelfde sitsen zien, verwerkt in klederdrachten uit verschillende plaatsen. De stoffen zijn hetzelfde, maar hebben in alle plaatsen een andere betekenis. Hollandse tradities met stoffen die helemaal niet uit Nederland kwamen. Waar dan wel?

Wimpje en Hendrikje gingen op zoek en stelden vooral vast: de reis is belangrijker dan het doel.
Een mooie Indiase wijsheid……….