De kunstzinnige werfbaas - Hendrik Willem Nieuwboer (1820-1908)

Michaël Koelewijn • 8 januari 2024

De scheepswerf van Spakenburg kent een 400 jaar lange geschiedenis met vele werfbazen. In 1829 kwam de werf in handen van de familie Nieuwboer, waaraan het nog steeds zijn huidige naam ontleent. In 1857 nam Hendrik Willem Nieuwboer (1820-1908) de werf over. Naast zijn drukke werkzaamheden op de werf was hij ook een amateurschilder, waarvan gelukkig enkele werken in onze collectie zijn belandt.

In dit blog zal vooral aandacht zijn voor een tweetal werken die Hendrik heeft geschilderd met zicht over de Hongdehemel. Door het verschil in kwaliteit was er eerste instantie twijfel of beide schilderijen door Hendrik zelf waren geschilderd, maar vanwege de vele overeenkomsten in de afgebeelde taferelen bestond er al een sterk vermoeden dat beide door hemzelf waren gemaakt. We besloten hierom om beide schilderijen mee te laten doen aan het project 'Lab op pad' van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Tijdens dit project reist het RCE met verschillende laboratorium apparatuur door Nederland en kunnen musea een voorwerp door experts laten onderzoeken. Op 24 november 2023 vond dit plaats in het Universiteitsmuseum Utrecht en werden onze twee Nieuwboers ook onder de loep genomen.

Een van de Hendrik Willem Nieuwboer. Dit is waarschijnlijk het vroegere werk van de twee. De craquelé zijn erop goed zichtbaar.

De onderzoeksrapporten opgesteld door het RCE over de twee werken zijn hieronder beide te downloaden. Hierin zijn afbeeldingen te zien van hoe het onderzoek tewerk ging en worden verschillende onderzoeksresultaten uiteengezet. Uit het onderzoek kwam naar voren dat beide schilderijen op dezelfde soort drager zijn geschilderd en er overeenkomsten zijn in het gebruikte palet, maar verder onderzoek daarover uitsluitsel zou moeten geven. Download de verslagen vooral en kijk naar de foto's! Het is heel interessant te zien hoe het RCE te werk is gegaan.

Bestand downloaden Bestand downloaden

Wij als museum zijn erg blij dat wij de mogelijkheid hebben gehad mee te doen aan dit project en willen de RCE dan ook hiervoor bedanken.

Deel dit artikel

door Adriaantje de Jong 9 oktober 2024
Op woensdag 30 oktober, in de herfstvakantie, organiseert hetCULTUURplatform samen met Museum Spakenburg en Bibliotheek, vestiging Bunschoten een interactieve culturele dag voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Op attractieve wijze vertellen we de kinderen over het thema 2024 van de maand van de geschiedenis; ‘Echt nep!'
door Adriaantje de Jong 9 oktober 2024
Het Cultuur Platform Bunschoten organiseert samen met Museum Spakenburg en de Bibliotheek Eemland een Cultureel Café met twee interessante gasten, Peter Dorleijn, Zuiderzee-historicus en tekenaar en Eva Vriend, historicus en schrijver. Beiden zijn gefascineerd door de Zuiderzee en kunnen hierover boeiend vertellen. Ieder vanuit een andere invalshoek.
door Adriaantje de Jong 24 september 2024
In Museum Spakenburg komt de tijd van de Zuiderzeevisserij tot leven in de expositie ‘Vissen naar historie, Peter Dorleijn en de Zuiderzeevisserij'. Dorleijn is de expert in Nederland als het gaat over de historie van de botter en de visserij op de voormalige Zuiderzee. Dankzij zijn onderzoek, tekeningen en collectie is kennis over deze belangrijke bedrijfstak niet verloren gegaan. De tentoonstelling toont objecten zoals vistuig, botteronderdelen, gereedschappen en aquarellen die uitleg geven over verschillende vistechnieken. De expositie is te zien tot medio juni 2025.
door Adriaantje de Jong 25 juli 2024
Kleding van nu, stoffen van toen Al meer dan 50 jaar tonen we jaarlijks ons cultureel erfgoed tijdens de vier Spakenburgse dagen. Vorig jaar verrasten we met de expositie Roots, waarin we een indrukwekkend aantal prachtige inzendingen hadden. Maar de klederdracht verdwijnt snel uit het straatbeeld, al is er gelukkig nog veel klederdrachtmateriaal onder de mensen.
door Adriaantje de Jong 22 april 2024
In de tentoonstelling ‘De eindjes aan elkaar knopen’ over de Hollandsche Knoopenfabriek (HKF) en knopen in de klederdracht wordt ook aandacht besteed aan de prachtige handgemaakte knoopjes die achterop het vrouwenjak worden toegepast. Ze zijn gemaakt in een wikkeltechniek, waarna er motiefjes op worden geborduurd. Lijkt het je leuk deze knoopjes zelf te leren maken? Als afsluiting van de tentoonstelling bieden we nog eenmaal een workshop aan en wel op woensdag 11 september 2024.
door Michaël Koelewijn 17 april 2024
Achter ieder object in de collectie van Museum Spakenburg zit een verhaal. Dit kan een kort verhaal zijn, over wat het is en waarvoor het werd gebruikt, maar soms is het een langer verhaal, over niet alleen wat het is, maar ook waar het vandaan komt en hoe het in Spakenburg terecht is gekomen. Voor het object uitgelicht in dit blog is het zo'n lang verhaal, afkomstig uit de koker van Henk Koelewijn (1946), bekend van o.a. de 'De Bourgondische Lelie'.
Meer berichten
Share by: