VT wonen

20 juni t/m medio oktober 2019

Meubels en interieur in Bunschoten-Spakenburg.

Bij het erfgoed van de gemeente Bunschoten denken we vaak als eerste aan monumenten, botters en klederdracht. Maar er is zoveel meer. Vanaf 21 juni tot medio oktober 2019 is in Museum Spakenburg een tentoonstelling te zien over meubels die specifiek in Bunschoten-Spakenburg zijn gebruikt. Maak (opnieuw) kennis met de meubels uit het verleden, in de expositie Wonen in Verleden Tijd: VT wonen.

Tot ongeveer 1960 kende Bunschoten-Spakenburg een eigen wooncultuur. De wanden van de huizen waren versierd met tegelwerk en eenvoudige, beschilderde meubels sierden het vertrek.
Wat op het eerste gezicht een idyllisch plaatje lijkt was verre van rooskleurig. Het loog er niet om wat een intern rapport van de provincie Utrecht vlak na de Tweede Wereldoorlog boven tafel bracht. Veel huizen waren oud, vochtig en veel te klein.
De massale sloop van oude huizen en komst van nieuwbouw vanaf de jaren zestig bracht een enorme verbetering, maar betekende ook het einde van de voor Bunschoten-Spakenburg kenmerkende woonstijl. Sneller dan de teloorgang van de klederdracht verruilden de inwoners kattenbanktafels en suikerpotstoelen voor comfortabele eethoeken en zitmeubels.
De kennis van ambachtelijke technieken op het gebied van houtbewerking en het beschilderen van meubels verdween hiermee ook uit het dagelijks leven.
Oude meubels uit de gemeente zijn nu bijna alleen nog te vinden in museumcollecties. In deze tentoonstelling worden ze voor het voetlicht gebracht en herleven oude tijden.