Tussen droom & daad

vanaf 5 juni 2015

Tussen Droom & Daad, Emigranten uit Bunschoten-Spakenburg.

Dromen doen we allemaal en de mens wordt gedreven door een verlangen naar het ‘betere’. Dromen en daden staan soms tegenover elkaar, maar vaker is de daad de verwezenlijking van een droom. Dromen en daden staan centraal in deze tentoonstelling.

Grazige weiden

Het thema is onderverdeeld in drie delen. In de eerste plaats is er aandacht voor de lotgevallen van twee families uit Bunschoten-Spakenburg die in 1910 naar Chili emigreerden. De ene familie emigreerde daarna nog een keer naar Californië en kwam daar in contact met andere emigranten uit hun geboorteplaats. Over deze emigratie is tegelijk met de opening van de tentoonstelling ‘Het boek rustend in grazige weiden’ gepresenteerd door de Historische Vereniging Bunscote. Dit boek is in het Museumcafe verkrijgbaar.

Elvis Presley

Een ander thema is gegroepeerd rond een wereldberoemde afstammeling van een Bunschoter emigrant: Elvis Presley. In de 17e eeuw emigreerde de Bunschoter Teunis Eliassen naar de Verenigde Staten. Daar zorgde hij onder meer voor een groot nageslacht dat uitgebreid is beschreven. Elvis Presley is één van zijn nakomelingen.

Heinen & Hopman

Het derde thema tot slot is gewijd aan het bedrijf Heinen & Hopman Engineering BV. Een bedrijf dat 50 jaar geleden is opgericht en inmiddels vestigingen heeft over de hele wereld. Het bedrijf heeft kennis en producten geëxporteerd en dat ging gepaard met de emigratie van enkele plaatsgenoten.

De tentoonstelling Droom & Daad is onderdeel van de totale museumpresentatie en kan tot het einde van het jaar  bezichtigd worden.

droom-front-slide