Tegelkunst

Tijdens september Kunstmaand, een initiatief van het Cultuur Platform Bunschoten, schenkt Museum Spakenburg aandacht aan de tegelcollectie. In het museumcafé zijn enkele tegeltableaus te zien. Blikvanger is het nieuw verworven tableau ‘Kraplap’, een tegelkunstwerk gemaakt door kunstenares Kim van Dooren-Pothmann. Bij het maken van dit werk liet zij zich inspireren door een kraplap uit de collectie van het museum.

Vanaf de 17de eeuw laten welgestelde burgers en kooplieden tegels aanbrengen rond de haard. Tegels zijn hittebestendig, houden vocht tegen en zijn makkelijk schoon te houden. Ook in Bunschoten-Spakenburg zijn veelvuldig tegeltableaus en ornamenttegels in interieurs aangebracht.
De tegelcollectie van Museum Spakenburg bestaat voornamelijk uit 19de eeuwse exemplaren met maritieme voorstellingen in visserswoningen en agrarische voorstellingen bij de boeren. Ze zijn veelal gered toen oude pandjes in de jaren zestig plaats moesten maken voor nieuwbouw. In het museum zijn diverse tegelschouwen permanent te bewonderen. Er zijn echter ook losse tableaus die speciaal voor deze gelegenheid worden tentoongesteld. 

Tegelkunstenares Kim van Dooren-Pothmann (1980) is al een aantal jaren betrokken bij de organisatie van het Cultureel Kidsfestival, een jaarlijks evenement dat het museum samen met de bibliotheek en het Cultuur Platform organiseert. Vorig jaar was het thema ‘wonen’ en maakte zij ter promotie van de kinderworkshop een Spakenburgs tableau met een knipoog naar de tegelschouwen in het museum. Spakenburgse klederdracht is al langer één van haar favoriete onderwerpen en van daaruit ontstond het idee een stuk uit de museumcollectie als inspiratiebron te gebruiken. Kim koos een kraplap, zijnde het meest kenmerkende onderdeel van de klederdracht. De kraplap van haar keuze is gemaakt van antieke Indiase sits met weelderige bloemen en doorntakken. Zij maakte hier gedetailleerde foto’s van en ging vervolgens in haar atelier aan de slag. Het eindresultaat is bijzonder. De combinatie van Indiase sits met rode doek stof geeft het werk een onmiskenbaar Spakenburgs tintje. Zij is erin geslaagd in het kunstwerk een verbinding te laten ontstaan in plaats, tijd, materiaal en functie. Het tableau is dan ook een mooie aanwinst voor de collectie.

Tijdens september kunstmaand wordt dit werk tentoongesteld in het museumcafé, dat gedurende de openingstijden van het museum vrij toegankelijk is.
Kim zal op zaterdag 12 en 26 september van 11.00 uur tot 15.00 uur zelf aanwezig zijn in het museumcafé en daar een demonstratie tegeltjes schilderen verzorgen.
Uiteraard bent u dan ook van harte welkom in het museum, waar de tegelschouwen onderdeel uitmaken van de vaste presentatie. Een bezoek meer dan waard!

Voor meer informatie over september Kunstmaand zie http://cultuurplatformbunschoten.nl