Stof tot nadenken

tot 6 juni 2014

De rijke stoffentraditie van Bunschoten-Spakenburg 

Klederdrachtstoffen

In de klederdracht wordt vaak een aantal vast voorgeschreven stoffen gebruikt. De patronen en kleuren in de klederdracht geven niet alleen aanwijzingen over familieomstandigheden als rouw, maar laten ook zien welke ‘missie’ de draagster heeft. Zo is er een middagkraplap – geschikt voor een visite of deelname aan het zangkoor – van middagbont. Deze kraplap is paars met kleine rode bloemetjes, vaak afkomstig van paars gebloemde oude jakken. Iedereen in het dorp weet dan wat de draagster te doen staat.
Onderling wordt er veel over stoffen gepraat. Vele stoffen hebben hierbij eigen benamingen zoals ‘âppeltsiesbrung’ en en ‘engeltsieskorenblauw’.

Sits

Sits neemt een bijzondere plaats in binnen de klederdrachtstoffen. Het is een antieke katoenen stof die door de VOC(!) uit India werd geïmporteerd. Omdat de stoffen zo oud zijn, zijn de klederdrachtonderdelen van sits eindeloos vermaakt. Vaak gaat het om erfstukken die een grote(emotionele) waarde vertegenwoordigen.

De tentoonstelling

In de tentoonstelling Stof tot nadenken wordt een beeld geschetst van de rijke stoffentraditie. Niet alleen de stoffen worden getoond. Ook de vrouwen zelf komen aan het woord in een filmimpressie die voor de tentoonstelling wordt gemaakt.