Pracht in dracht

foto’s door Julian Beitler

27 september 2018-medio april 2019

Julian Beitler (1989) maakte voor zijn eindexamen aan de Fotovakschool in Apeldoorn een serie foto’s van vrouwen in klederdracht.  

Geboren in Hoevelaken kwam hij al vroeg in aanraking met klederdracht. Na een bezoek aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen kreeg hij het idee om in een fotoserie een ode te brengen aan vrouwen in klederdracht. Hierbij liet hij zich inspireren door het werk van Jimmy Nelson (Before they pass away) en de stijl van Stephan Vanfleteren.

Voor de fotoshoot heeft hij verschillende plaatsen in Nederland bezocht; van dorpshuis tot woonkamer, van restaurant tot botterschuur. Overal werd dezelfde setting opgebouwd, met steeds weer andere modellen. Door zijn achtgrond als lichttechnicus voor televisieproducties lukte het een eigen sfeer en stijl neer te zetten.

In samenwerking met Museum Spakenburg maakte hij tijdens de Spakenburgse dagen in juli foto’s ter aanvulling van zijn eindexamenexpositie. Hierbij ligt de focus op de verschillende variaties die binnen de klederdracht van Bunschoten-Spakenburg bestaan.