Mooie schenking voor Museum Spakenburg

 

Museum Spakenburg krijgt regelmatig schenkingen die een mooie aanvulling vormen voor haar collectie erfgoed. Dat varieert van gebruiksvoorwerpen, klederdrachtspullen, foto’s enzovoorts. Uiteraard is het museum daar blij mee, al kan uiteraard niet alles worden aangenomen. Dat geldt niet voor schilderijen en tekeningen. Zo werd onlangs een prachtige ets aan het museum geschonken. Een afbeelding van een tafereel in de Dorpsstraat rond het jaar 1920. Dus zo’n 100 jaar geleden

Het bijzondere is dat van dit tafereel ook een ansichtkaart is uitgegeven en dat de ets in spiegelbeeld is gemaakt. Op de ansicht staan drie kinderen terwijl er op de ets twee staan. Het speelt zich af voor wat we kennen als herberg Het Lam in de Dorpsstraat (nr. 58). Tussen de bomen, is een bewoonster van het huis bezig met het schrobben van het straatje. Mooi afgebeeld in de klederdracht van toen. De bomen staan er overigens nog altijd en dat betekent dat ze veel meer dan 100 jaar oud zijn. Mooi is ook te zien hoe de bestrating erop dat moment uitzag. De straat was verhard, met aan de kant zelfs flink grote keien, maar het lag er niet gladjes bij.

In ieder geval een mooie schenking die een waardevolle aanvulling vormt voor de collectie van het museum. De ets hangt voorlopig in het Museumcafé.

Op dit moment is in het museum de tijdelijke tentoonstelling Monumenten in en uit bedrijf te bekijken. Op deze tentoonstelling wordt ook de hooiberg getoond die bij dit pand hoorde. Deze tijdelijke tentoonstelling duurt nog tot het einde van de maand maart. Vanaf april gaat in samenwerking met de Historische Vereniging Bunscote een nieuwe tentoonstelling van start: De oorlog in zwartwit.