De haven van Spakenburg

Hans Herrmann (1858-1942)

Museum Spakenburg is er opnieuw in geslaagd een schilderij te verwerven van de Duitse kunstschilder Hans Herrmann. Een schilder die tussen 1910 en 1920 diverse schilderijen in Bunschoten en Spakenburg heeft gemaakt. Het schilderij dat nu is verworven, toont een gezicht op de Oude Haven van Spakenburg. Het schilderij is gemaakt in 1914.

Op de voorgrond staan wat mensen met vismanden. Daarachter liggen enkele botters aan de kade. In de haven een botter die juist uitvaart om te gaan vissen. Het nieuwe witte zeil weerspiegelt prachtig in het wat in de haven net zoals de botter aan het einde van de landtong.
Het schilderij is precies te dateren door het jaartal 1914 dat op het schilderij is geschilderd. In De mast links in de verte is het havenlicht. De bebouwing die daarvoor staat is bij de watersnood van 1916 grotendeels verwoest. Bij elkaar een sfeervol plaatje waar de schilder erin is geslaagd een mooi tafereel te vereeuwigen.

Het schilderij werd onlangs aangeboden op een veiling. Er waren meer kapers op de kust maar gelukkig was Museum Spakenburg de laatste bieder. Zo is het gelukt om het grote schilderij (het meet 70 x 100 cm) voor een alleszins schappelijke prijs aan te kopen.

Wie was Hans Herrmann?

Hans Herrmann (met dubbel r en dubbel n) werd in Berlijn geboren in 1858. Hij behoorde tot de groep Duitse landschapschilders, die leerlingen waren van de zeeschilder E.G. Dücker (1841-1916) aan de Düsseldorfer Akademie. Na 1885 trokken deze leerlingen met regelmatige tussenpozen naar de Hollandse kust om daar het vissersleven te schilderen. Herrmann kwam in 1890 voor het eerst naar Katwijk. Karakteristiek voor de kustlandschappen van deze schilders zijn de uitgewogen kleur- en lichtwaarden met een losse, impressionistische toets.

Behalve door zijn Hollandse strandgezichten werd Herrmann ook bekend door zijn rijkelijk met figuren gestoffeerde stadsgezichten van Amsterdam, Dordrecht, Vlissingen en Rotterdam. Maar ook in de gemeente Bunschoten heeft hij een aantal schilderijen van grote afmetingen gemaakt. Lange tijd waren alleen enkele tafereeltjes langs de haven van hem bekend. In Duitsland zijn van diverse schilderijen prachtige ansichten uitgegeven.

Daardoor is bekend dat hij in totaal misschien wel tien schilderijen in deze gemeente heeft gemaakt. Veel tafereeltjes rond de haven maar ook een prachtig schilderij van de molen aan de Spakenburger gracht.
Ook in Dordrecht, Katwijk en Amsterdam heeft hij veel geschilderd en zo nu en dan komt er een schilderij van hem op de markt.