Cultureel Café

18 oktober 2018

 

Community Dressing – Nederlandse streekdrachten


 

 

Meer over Thijs

Theodorus Johannes Adriaans is communicatie-expert op het gebied van mode, freelance filmmaker en fotograaf. Hij werkt aan een 8-delige documentaire serie onder de naam ‘Community Dressing’ met als startpunt de Nederlandse streekdrachten. In deel drie staat Bunschoten-Spakenburg centraal. Daarin brengt hij de tradities, normen, waarden, totstandkoming en het verdwijnen ervan in kaart om van daaruit een vergelijking te kunnen maken met en de lijn door te trekken naar het hedendaagse modesysteem. Zijn doel is reportages maken waarin mode als complexe maar krachtige communicatievorm centraal staat en waarin thema’s zoals identiteit en authenticiteit onderzocht en ter discussie gesteld worden.

Thema Opstand


Na het zoet van vorig jaar met het thema ‘Geluk’ keert de Maand van de Geschiedenis dit jaar terug naar tijden van oproer en verzet. Van geschreeuw, kruitdampen, hoefgetrappel en fakkels tot stil protest. Van massabewegingen, opruiende pamfletten en barricaden tot voorzichtig opereren in de illegaliteit. Tijden van onvrede en verdeling, maar ook van optimisme en eendracht. Van durf en kracht om door te breken, maar ook van onderdrukking, verraad en moord. Van Spartacus tot Beeldenstorm en van de vergissing van Troelstra tot het verboden Catalaanse referendum: oktober 2018 staat in het teken van Opstand.
Een thema vol energie en gelaagdheid, precies zoals we het graag hebben bij de Maand van de Geschiedenis. Samen met meer dan duizend culturele instellingen, waaronder boekhandels en bibliotheken, vertellen we Nederland kleine en grote verhalen over Opstand. Altijd in het licht van de actualiteit die zoveel interessanter wordt als we er perspectieven uit het verleden aan toevoegen.

Cultureel Café – film Community Dressing, streekdrachten
Locatie: Museum Spakenburg
.
Wanneer: donderdag 18 oktober
.
Aanvang: 20:00u, ontvangst vanaf 19:30u met koffie/thee
.
De toegang is gratis.
Meer info zie www.theodorusjohannes.nl en www.maandvandegeschiedenis.nl