logo-geregistreerd.png facebook-logo.pngzoover-logo.png

posterhoehollands-400.jpgVanaf 17 juni is in Museum Spakenburg een nieuwe tentoonstelling te bekijken. Het thema hiervan is: Hoe Hollands is mijn klederdracht? De zoektocht van Wimpje en Hendrikje!

Wimpje Blokhuis en Hendrikje Kuis behoren tot de laatste vrouwen die nog dagelijks de klederdracht van Bunschoten-Spakenburg dragen. Hun mooiste dracht is gemaakt van antieke sits. Een eeuwenoude stof met exotische patronen. De VOC nam deze stoffen mee uit India. Maar hoe kwamen ze in de Hollandse klederdracht terecht? Wimpje en Hendrikje gingen op ontdekkingsreis langs de voormalige Zuiderzee.

Museum Spakenburg toont hun vondsten: klederdracht uit verschillende plaatsen zoals Hindeloopen, Marken en de Zaanstreek, zijn gemaakt van sitsen met dezelfde patronen. Ook ontdekten ze dat kleuren en patronen in de verschillende plaatsen een andere betekenis hebben. Hoe konden die stoffen zo mooi bewaard blijven en zo kleurecht zijn?
Het antwoord op deze vragen is te vinden in de tentoonstelling. Bij de tentoonstelling is een boekje uitgebracht waarin dieper op de verschillende achtergronden van de sitsen wordt ingegaan aan de hand van een ontdekkingsreis van Wimpje en Hendrikje. Het boekje is verkrijgbaar in het museumcafé.